Vårprommis med lite bilder ;)

Idag blev det en härlig promenad i det vackra vårvädret. Hade egentligen räknat med att åka til Vingåker och titta jaktprovet i öppen klass...men se det ville inte bilen..Igår när jag körde så upptäckte jag att bromsarna låg på hårt fram o bromsskivan vänster fram var glödhet :(..alltså vågade jag inte åka..Hur surt som helst :(
Har fått lite rapporter under dagen hur det gått för Maria o Lotti på jaktprovet. Jättegrattis till Maria o Deco som tog en 1:a i ökl i Tystberga! Jättegrattis även till Lotti o lilla Doris som fixade ett 2:a pris i ökl debuten. Bra jobbat tjejer!
Nedan lite bilder från skogsrundan på eftermiddagen.


Cosy o Rhea





Kelly



Rhea



Rhea





Rhea


Inoff B-prov ökl

I lördags anordnade Labbeklubben Sörmland ett inofficiellt B-prov i nkl o ökl. Det är ett härligt gäng med Ann-Kathrin i spetsen som engagerar sej och alltid ställer upp som funkisar o fixar. Synd att inte fler tar chansen att prova sina hundar, men det kan ju bero på att det fortfarande är väldigt kallt i vattnet och det är säkert inte många som låtit sina hundar apportera i vattnet än. Rhea har inte varit i vatten i år än förutom sina dikes race ;-) men har inte simmat.På förmiddagen provades 7 nkl hundar. Sen var det lunch och så började ökl på en annan ruta. Vi var 5 hundar som kom till start så Harriet ställde upp med "Rulle"som parkamrat till den sista hunden. Rhea startade i andra par. Provet började med en dubbelmarkering där hunden med lägst startnummer (som var Rhea) fick börja och ta en markering och så fick hund nr 2 ta den som var kvar. Lite kul då bägge hundarna måste sitta beredda. Därefter gick vi vidare och det kom ett skott och så fick parhunden  gå på en dirigering. Promenad vidare och så ett skott och Rhea fick en dirigering på ett annat ställe. Promenad igen och så en dubbelmarkering där parhunden nu fick börja och Rhea ta den som blev kvar. Promenad igen ner till söket där Rhea fick börja. När hon kom in med sitt 3:e vilt kom ett skott och det kastades en markering till parhunden på vänster sida. Så fick hon hämta in ytterligare nåt vilt innan det var parhundens tur att söka..Nu blev det mkt strul och parhunden ville inte gå ut..gnällde o var mkt frusterad över hela situationen..till slut kom nåt vilt in men sen var det samma visa igen med mkt tjat men hunden ville INTE gå ut..Trodde Rhea skulle krypa ur skinnet...HON ville ju så gärna ut o söka. Så fick hon fortsätta o hämta lite mer vilt innan vi promenerade ner till vattnet. Parhunden började med dubbelmarkering och vatten dirigerng, men fick tyvärr inte hem dirigeringen. Så var det Rheas tur att göra dubbelmarkering på vatten o vattendirigering och sen var provet slut.

nedan Rheas protokoll

Samarbetsvilja: Skulle önska ngt bättre följsamhet vid transporter, i övrigt lyhörd för sin förares signaler.

Sökarbete: Startar med stor kraft och energi och får snabbt in ett par vilt. Täcker marken godtagbart. Skulle önska att hon följde upp vittring bättre.

Fart: Hög

Uthållighet: OK

Näsa: Används,kunde följa upp vittring bättre

Dirigerbarhet: Lyssnar väl på land och vatten och löser uppgifterna

Markeringsförmåga: Utmärkt på land,Vatten: markerar båda får lite problem med den först kastade, men löser det med förarens hjälp.

Skottreaktion: Uppmärksam o ivrig

Stadga: Fast i skott o kast och tyst

Apporteringslust: Hög med spontana upptag och bra inlevereringar

Apportgrepp: Lugnt o fint med bra avlämningar

Simteknik: Utmärkt

Vattenarbete:  Helt godkänt,löser alla uppgifter

Hundtolerans:  Stör ej och störs ej av andra hundar

Sammanfattande kritik:
En arbetsvillig tik,som löser de flesta uppgifterna på ett mycket bra sätt i god kontakt med sin förare. Ngt ivrig i fotgående och skulle önskat effektivare sökarbete.

Pris: 2:a

Jag är väldigt nöjd med Rheas debut i öppenklassen och nu vet jag vad vi ska träna vidare på ;-)
Tror nog att jag vågar att anmäla till något officiellt prov i vår så får vi se om vi kommer med.
Annars  startar vi i sommar eller höst, så hinner vi träna ännu mer ;-)

Domare:  Lotta Treiberg


WT debut i ökl

Igår bar det iväg till Hallstahammar tillsammans med Mari där FRK/Bergslagen ordnade WT för alla klasser. Det var ca 65 startande i alla klasser. En rolig tävling och kul att träffa alla goa retrieverkompisar. Det var en trevlig stämning som vanligt mellan domare,tävlande o övriga funktionärer och ett fint prisbord. Nu fick inte vi ta del av prisbordet ;-) men jag är mycket nöjd med Rheas insats! Fick en fingervisning var vi står i träningen så NU kör vi vidare!
 Vi startade på Ruta 4 där det började med en transport o fotgående ca 20 meter fram till startplatsen där kastades en dubbelmarkering på linje som kastades från ängen in i skogskanten. Rhea markerade bra och snabbt var bägge hemma. 19 poäng. (kan tänka mej att 1 poäng rök i fotgåendet när det blev lite hoppsa steg ibland)
Ruta 5 Även här började momentet med fotgående fram till startplatsen ca 10 meter. Sen en dirigering snett mot skogen åt höger. Rhea gick en bra linje. Ut-stopp-närsökssignal och dummyn var hemma...och det gick fort ;-) Poäng 19

Sen blev det ganska lång väntan då det var långa köer.Passade på att fika.

Ruta 3
Började med fotgående efter skytten ca 10 meter till startplats. Där stannade man och skytten fortsatte fram ytterligare en bit. Så kastades en dubbelmarkering där den ena hamnade i skogskanten i sly och den andra längre in, ganska nära varann. Här fick Rhea lite problem och ringade en stund innan hon kom in med en dummy. Jag var dock osäker på vilken hon tagit. Skickade igen och hon letade men utan att hitta innan tiden gått ut. Så här i efterhand skulle jag kanske hjälpt henne och dirigerat men eftersom jag var osäker själv vilken som var kvar så var jag tyst. Nu fick vi träna på inkallning istället och hon kom direkt vilket är bra att veta ;-) Poäng 8
Ruta 2
Riktat närsök. Fotgående fram till startplats ca 20 meter. Sen dirigera ca 20 meter fram och kommendera hunden att söka av en "ruta" runt en stor sten. Två dummys skulle in. Rhea bra,tog signal o letade fint.Grävde fram dummy nr 2 och kom in med den och en granruska i munnen ;) Poäng 19

Avslutade med Ruta 1 Dirigering. Började med fotgående igen ca 20 meter fram till startplats. Skickade Rhea på ut, la till ett ut halvvägs där jag tyckte hon började tveka, full fart vidare..greppade snabbt en dummy o full fart in! Glad var jag ända tills domaren sa Åhh va synd att hon bytte!! Det måste gått otroligt snabbt för jag såg det INTE fast jag tittade på henne hela tiden....så var det med det 0 poäng ett faktum

Slutsumman blev ändå 65 poäng vilket jag är jättenöjd med!
Nu ska här tränas o utmana henne för att se om hon byter dummy...det har hon inte haft en ansats till tidigare.
Grattis till Trolla o Calle som gjorde en fin WT debut! och till Ladda i ekl!

Tack FRK/Bergslagen för en trevlig dag!

Det är jobbigt att starta på WT ;)


Calle med kompisar


Ladda, Trolla o Rhea



Trolla på väg in med markering ruta 4



Trolla o Mari på väg till dirigeringsrutan ruta 5

Hela resultatlistan finns på FRK/Bergslagens hemsida


Träningen går framåt

Tycker vi har tränat på ganska bra sista tiden och Rhea utvecklas hela tiden. Vi har tränat en hel del tecken o signaler. Ibland går det bra och ibland blir det bakslag precis som det är innan det är helt befäst. Markeringarna går ochså mycket bättre nu och det blir allt mer sällan hon tar till benen det lilla hjärtegrynet ;-) Idag tränade vi närsök..hon sprang fritt på promenaden och när hon inte såg gömde jag två tennisbollar under löven, kallade in henne och satte henne o gav söksignal, direkt vände hon om och letade noggrant med låg näsa och hittade bollen. Satte henne igen men innan hon fick söksignal kastade jag en störningsboll till höger om henne. Det var inte heller något problem utan hon vände om och letade intensivt bakom sej istället. Som belöning fick hon sen hämta störningsbollen.Så fortsatte vi promenaden och senare satte jag alla tre hundarna bakom ett berg. Gick sen och la ut ett stort sök med 9 dummys i kuperad terräng. Kallade sen in först Cosy o sen Kelly o satte dom vid startplatsen för att sen gå ner o hämta Rhea och gå fot fram. Skickade sen ut på sök och det var full fart!! Snabbt hade hon hämtat in 8 stycken och jobbat fint så där bröt jag och hon fick mycket beröm :) Visste var den sista låg så Kelly fick en dirigering dit som oxå gick bra. Därefter packades dummysarna ner igen och vi promenerade vidare. Försökte ta några foton men tyvärr blev alla suddiga..hmm kan inte förstå varför ;-)
Det som var mindre roligt var att vi såg en skabbräv på vägen hem i hästhagen...Stackarn :( 

 Nedan en suddig bild på stackarn, svansen var helt kal förutom den yttersta vita svansspetsen



RSS 2.0